Kako odabrati luster za dnevni boravak

30.01.2023

Renoviranje doma nije mala stvar, iziskuje dosta energije i inspiracije. Lusteri dolaze kao šlag na tortu i postavljaju se na samom kraju procesa uređivanja. A zbog pomenutih razloga mnogi se odlučuju da ih ne postave odmah, već uzimaju mali odmor kako bi dobro razmislili o izboru.

 

To je dobra odluka ako ste iscrpljeni, jer osvjetljenje ima jako važnu ulogu u opremanju enterijera. Bez obzira što ste izabrali savršen namještaj, ako napravite grešku sa rasvjetom, sve će pasti u vodu jer namještaj neće doći do izražaja.

Zato dajte sebi vremena da razmislite i pročitajte tekst do kraja. Potrudili smo se da vam damo sve najvažnije smjernice u nadi da vam taj proces olakšamo.

 

Kako odrediti veličinu lustera za dnevni boravak?

 

Ponuda lustera je izuzetno velika, a da bi došli do modela koji želite savjetujemo da krenete sistemom eliminacije. Za početak, odredite veličinu lustera i na taj način suzite izbor.

 

Kvadratura prostorije, odnosno dnevnog boravka, i visina plafona najviše utiču na veličinu lustera. Opšteg pravila nema, ali uz pomoć ove formule možete bliže odrediti dimenzije lustera. Saberite širinu i dužinu sobe zatim pomnožite sa 10. Dobijeni rezultat predstavlja prečnik lustera u centrimetrima. Pa recimo, dužina 4 m + širina 5 m x 10 dolazite do informacije da luster treba da bude prečnika 90 cm.

Osim prečnika, kod lustera se gleda i visina odnosno dužina. Oba parametra imajte na umu prilikom kupovine.

 

Veličina lustera za velike dnevne sobe

 

Ukoliko imate veliku dnevnu sobu ili je vaš dom “open space”, spojena dnevna soba sa trpezarijom i kuhinjom, tražite veliki luster sa više sijalica ili još bolje, kombinaciju 2 ili više lustera.

 

Naš savjet je da se u ovom slučaju odlučite za kombinaciju više različitih izvora svjetlosti. Kombinujte veliki glavni luster sa zidnom rasvjetom i lampama. Tako možete isticati određene komade namještaja koje želite, ali i da kontrolišete količinu i poziciju svjetlosti.

 

 

Veličina lustera za male dnevne sobe

 

U manjim prostorijama postavljajte manje lustere, što je i logično. Savjetujemo da tražite modele manjih visina, da budu što bliže plafonu, a pravim odabirom svjetlosti pružaće osjećaj veće prostorije.

 

Za razliku od velikih soba kod kojih imate odriješene ruke za igranje, u ovoj situaciji ipak birajte malo svedenije modele, bez previše detalja i šarenila. Takvi modeli neće dominirati u sobi i vizualno smanjiti prostor.

 

Izgled lustera treba pratiti stil opremanja prostorije

 

Nakon izbora veličine i broja, sledeći filter koji treba da uključite je sam izgled lustera. Ujedno i najteži dio prilikom izbora lustera za dnevni boravak, ali i sve druge prostorije. Možete razmišljati u dva pravca.

 

Ako vam je soba bogata detaljima, pretrpana namještajem, dobar izbor biće neki minimalistički i svedeniji stil lustera. To mogu biti stakleni, tekstilni ili papirni lusteri koji će malo rasteretiti prostoriju od detalja.

 

U prostorijama koje su minimalistički opremljene, modernim elementima neutralnih boja, iskoristite luster kao dio namještaja koji će malo razbiti monotoniju. To možete učiniti nekim lusterima u boji ili modernim lusterima neobičnih oblika koje će svako primijetiti.

 

Jačina svjetlosti u dnevnom boravku

 

Ovo je tema koja se nadovezuje na prethodnu, jer svjetlost ima važnu ulogu pri stvaranju osećaja u prostoriji.

Izuzetno je važno da svjetlost iz lustera ne bude prejaka i da vam sijalica ne blješti u oči. Takođe, vodite računa o pravcu svijetla, da li su sijalice u samom lusteru ili su izložene i svjetlost bez barijera osvjetljava prostoriju.

 

Ako su sijalice izložene, preporučuje se da postavite opciju prigušivanja. Uz pomoć ove opcije moći ćete sami da kontrolišete jačinu svijetla i tako sami pravite atmosferu u prostoriji i prilagođavate je svojim potrebama i trenutnim uslovima.

 

Pozicija lustera u dnevnoj sobi

 

I u dnevnoj sobi slična je situacija kao i prilikom postavljanja lustera u trpezariji. Najčešće je to pozicija iznad klub stola, na sredini plafona. Ali vodite računa da lusteri ne smetaju gostima. Ne bi trebalo da smanjuju preglednost unutar prostorije, ili još gore da fizički ometaju kretanje.

 

Spomenuli smo već da kod većih prostorija možete kombinovati različite tipove osvjetljenja. Osim glavnog lustera na sredini, dodajte zidnu rasvjetu ili lampe koje će akcentovati određeni komad namještaja. A može vam služiti i kao dodatno osvjetljenje na mjestima gdje vam je to potrebno za rad ili čitanje.

Online ponuda lustera za dnevni boravak

 

Da, znamo! Ovo je previše informacija o lusterima nakon toliko dugog i iscrpljujućeg opremanja. Pokušajte da uz naše savjete iz teksta sami odredite modele, ali ukoliko nemate snage, nije smak svijeta.

 

Budite slobodni da nas kontaktirate i zatražite savjete od iskusnih prodavaca. Usput pogledajte online ponudu lustera na web shopu, prije nego što nas posjetite u nekoj od naših radnji.

povezani proizvodi