WPC podovi

04.07.2023

PAŽLJIVO PROČITAJTE VODIČ ZA INSTALACIJU

Predlažemo da steknete detaljno znanje o vašim lokalnim zakonima i propisima prije instaliranja FORESTAR proizvoda. Ovaj priručnik može ponuditi samo uputstva za ispravnu instalaciju, a ne zamjenu za zakone i profesionalnu dozvolu. Instaliranje FORESTAR proizvoda mora biti u skladu sa odgovarajućim lokalnim zakonima i propisima. Svi rizici i odgovornost koji se odnose na izgradnju snose korisnici.

BEZBJEDNOST

Operateri treba da budu opremljeni i da primjenjuju sigurnosnu zaštitnu opremu, odnosno rukovaoci treba da nose zaštitne rukavice, maske za prašinu, odjeću/pantalone dugih rukava i naočare.

ALATI

Dovoljni su obični alati za drvoprerađivače, ali se preporučuje tračna testera tretirana rastvorom karbida i nerđajući šrafovi.

ŽIVOTNA SREDINA

Za ugradnju FORESTAR proizvoda potrebno je čisto, ravno i čvrsto tlo, a prije montaže treba potvrditi odgovarajuće standarde. Pored toga, podovi treba da budu uredno posloženi na tlo.

PLANIRANJE

Racionalni plan instalacije može omogućiti da se FORESTAR proizvodi instaliraju na brz i nesmetan način.

Uvjerite se da je sve u skladu sa odgovarajućim lokalnim zakonima i propisima;

Podna obloga treba da bude postavljena na čisto, ravno i čvrsto tlo;

Napravite raspored prije postavljanja podnih obloga kako biste bili sigurni da je efekat savršen;

Preporučujemo vam da napravite odgovarajući konstrukcijski crtež kako biste povećali preciznost konstrukcije.

KONSTRUKCIJA

FORESTAR proizvodi se ne mogu primijeniti sami kao noseća konstrukcija poput nosača i stubova, već se moraju primijeniti zajedno sa onim konstrukcijskim materijalima koji su u skladu sa zahtjevima.

STATIČKI ELEKTRICITET

Kao prirodni fenomen, statički elektricitet se mnogo lakše javlja u oblasti visokih geografskih širina zbog manje relativne vlažnosti. Stoga, budite pažljivi kada postavljate FORESTAR podove sa proizvodima koji lako postaju provodljivi, kao što su gvozdene ograde, metalne stolice i tako dalje. S obzirom na to, preporučuje se prskanje antistatikom ili postavljanje antistatičke gumene prostirke na pod. U međuvremenu, dokazano je da su FORESTAR proizvodi prohodni nakon što su testirani na svojstvo antistatičkog elektriciteta kada ljudi hodaju po podu i stvaraju napon.

 

DRENAŽA I VENTILACIJA

Potrebno je dovoljno prostora između podnih obloga i tla za adekvatnu drenažu, ventilaciju i suvoću, s obzirom na to, da se FORESTAR podna obloga ne može postavljati direktno na tlo, već se postavlja na grede. Ako se kiša ne može na vrijeme osušiti iz nezaštićenih šupljina između deking podnih obloga, onda bi se ovaj položaj lako proširio nakon upijanja vode. Zbog toga, da bi se obezbijedilo pravovremeno odvodnjavanje i dobra ventilacija, visina između deking podne obloge i tla ne bi trebalo da bude manja od 100 mm, ako ne, onda građevinsko tlo treba da bude:

1. Nagib za drenažu treba da bude 1-2%;

2. Minimalna visina ventilacije treba da bude veća od maksimalne dubine rukavca građevinskog područja, kako se površina za hodanje ne bi potopila.

 

TOPLOTNI IZVORI I VATRA

Trajna visoka temperatura uzrokovana vatrom i drugim izvorima toplote naškodiće FORESTAR deking  podnim oblogama. Stoga, nemojte sastavljati FORESTAR proizvode u blizini izvora toplote kao što je kamin. „Sloj staklenog premaza sa niskim zračenjem“ ima efekat toplotne izolacije i održavanja toplote preko visoke refleksije prema srednjem i udaljenom infracrvenom zraku, ali može dovesti do reflektovanje toplote zbog čega okolno okruženje postaje izvor toplote nakon zagrijavanja. Savjetujemo vam da se unapijred konsultujete sa svojim dobavljačem stakla o relativnim sugestijama, kako biste smanjili refleksiju toplote.

 

PRILAGOĐAVANJE OKRUŽENJU

Preporučuje se da se FORESTAR deking podna obloga skladišti najmanje 2 dana kako bi se prilagodila lokalnoj temperaturi, što bi moglo spriječiti kontrakciju i skupljanje.

Napomena: vanjske podove treba uredno složiti na čvrsto tlo nakon podizanja, inače će neravno tlo dovesti do deformacije podne obloge.

 

SKLADIŠTENJE

FORESTAR proizvode treba uredno složiti na ravno i čvrsto tlo nakon podizanja. Pronađite ispravan način skladištenja kao što je prikazano na slici 1, podignite FORESTAR proizvode i stavite ih na ravnu i čvrstu podlogu. Pogrešan način skladištenja je prikazan na slici 2, neravno tlo bi dovelo do deformacije FORESTAR proizvoda. Takođe funkcioniše ako podesite neravnu podlogu na ravnu uz određenu podlogu, a zatim složite FORESTAR proizvode (pogledajte sliku 3). Za pitanje nosivosti podloge, konsultujte se sa proizvođačem koji proizvodi podesive podloge.

GLODANJE  IVICA

Za čvrste podove se mogu koristiti glodalice za obradu ivica drveta, za glodanje i zarezivanje bočne strane kako bi se ugradile kopče, ali imajte na umu da ne zarezujete cijelu bočnu stranu komada podne obloge. Prilikom postavljanja ivične ploče, možete koristiti mašinu za glodanje ivica ili bušilicu za obradu drveta da izbušite rupu malo većeg prečnika od vijka, a zatim je zašarafite, tako da se može izbjeći savijanje i deformacija uzrokovana širenjem i skupljanjem. Pogledajte sliku 4.

VODIČ ZA UGRADNJU

1. Udarnim bušenjem izbušite rupe veličine 08 * 80 u zoni ugradnje. Održavajte razmak između rupa od 300 do 350 mm ili unutar 400 mm. Stavite plastičnu tiplu (08 *80) u rupu, uvjerite se da je dovoljno zategnuta i da se neće olabavi.

2. Stavite WPC gredu na mjesto ugradnje, a zatim je pričvrstite plastičnom tiplom  ( C 8 * 80).

3. Razmak između greda treba da bude 3 cm kada je potrebna druga greda.

4. Ostavite dilatacioni spoj od 3 cm između grede i zida.

5. Osigurajte da greda bude vertikalna na pod.

6. Koristite početne kopče da pričvrstite prvu deking dasku na početnom dijelu poda, ili možete da pričvrstite gredu za deking podnu oblogu pomoću vijaka na žlijebu.

7. Nakon što fiksirate prvu deking dasku, postavite štipaljke na urez deking daske i gurnite drugu deking dasku, zatim pričvrstite štipaljke pištoljskom bušilicom, a na isti način možete postaviti i ostale deking daske.

8. Potrebne su dvije grede u području spajanja dvije deking daske.

9. Molimo vas da vodite računa o tome da držite određeno rastojanje između dvije deking daske i da su u spoju potrebne dvije grede kao i pričvršćivanje svakog spoja pomoću kopči, jer se na taj način može izbjeći deformacija

10. Molimo pronađite odgovarajući crtež cijele instalacije kao na slici.

11. Molimo pričvrstite ivičnu traku vijcima nakon što završite kompletnu montažu deking podne obloge, možete pronaći različite tipove ivičnih traka prikazanih na slici.

12.

1) Deking podna obloga kao cjelina je predugačka.

2) Strana deking  obloge je previše udaljena od grede.

13. 

3) Nema grede na dnu spoja dvije deking daske.

4) Dvostruke grede su potrebne u području spajanja dvije deking daske.

14.

5) Dvostruke grede su potrebne u području spajanja dvije deking daske.

6) Razmak je premali u području spajanja dvije deking daske.

15.

7) Nema duplih greda u području spajanja dve deking daske.

8) Deking podna obloga je preblizu zidu.

9) Dvostruke grede primijenjene u području spajanja dvije deking daske, a razmak u oblasti povezivanja je prikladan

16. Tabela prikazuje kako se dužina dekinga mijenja sa različitim temperaturama. Obratite pažnju da su u prvom redu vrijednosti temperaturne razlike. Predlažemo da postavite deking podnu oblogu kada temperaturna razlika može dovesti do podešavanja dužine samo unutar 10 mm u zoni ugradnje (tj. Pokušajte da izbjegnete najhladnije vrijeme zimi i najtoplije vrijeme ljeti).

Grafikon pokazuje:

  1. Za većinu oblasti u Kini, temperaturna razlika nije veća od 40 ℃, tako da predlažemo da je dužina dekinga unutar 2,9 m, a razmak za proširenje između spoja dvije deking daske je 5,8 mm.
  2. Prema principu skupljanja, maksimalna veličina razmaka za proširenje treba da se zadrži kada se instalira u najhladnije doba zime.

ČEONI SPOJEVI

Kao što je detaljno diskutovano u odeljku o proširenju i skupljanju, dozvolite proširenje između krajeva ploče. Ovi krajevi ploča zahtijevaju dodatnu podršku i pričvršćivanje.

Tamo gdje se ne mogu koristiti razdvojne table, a uzdužne daske ne mogu povezati jedna na drugu, moraju se koristiti dvostruke grede za podupiranje čeonog spoja. Koristite najmanje dva pričvršćivača po gredi, ravnomjerno raspoređenih i najmanje 30 mm od bilo koje ivice daske. Postavite uzdužne daske ovim redosledom na svaku gredu. Ostavite drenažni razmak između dvostrukih greda.

Postavite čeone spojeve tako da se svi poravnaju na istoj gredi, tako ograničavaju neugledno ponavljanje zazora za proširenje. Tamo gdje potrebna dužina dekinga premašuje dužinu daske u obrascima polaganja neparnih oblika, duple grede ne moraju da se postavljaju duž cijele dužine dekinga, već se mogu postaviti između raspona greda da bi se uštedjelo na materijalu. Ploče sa kosinom zahtijevaju dvostruke grede. (pogledajte sledeći odjeljak za detalje).

 

ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE

 

WPC proizvod se lako čisti, ali zahtijeva njegu. Preporučujemo vam da pažljivo pročitate naše Uputstvo za instalaciju i poštujete instrukcije pre bilo kakvog rada! Ne preuzimamo nikakvu odgovornost za bilo kakvu štetu uzrokovanu neispravnom isporukom, nepravilnim skladištenjem ili montažom.

 

SKLADIŠTENJE I ISPORUKA

Čuvajte svoje WPC (Wood Plastic Composite) materijale i druge nesastavljene djelove u sjenci i suvim uslovima, jer direktna sunčeva svjetlost i pregrijavanje mogu dovesti do deformacije.

WPC se može zagrijajati mnogo više na sunčevoj svjetlosti nego kamen ili drvo, direktan kontakt sa kožom je zabranjen za područja koja su podložna dugotrajnom izlaganju suncu.

WPC proizvode treba transportovati na paletama, inače može doći do oštećenja.

 

UGRADNJA

Preporučujemo da pažljivo pročitate naš vodič za instalaciju prije nego što počnete sa radom!

Alati sa karbidnim vrhom se preporučuju ako treba da isiječete WPC ploču pri podešavanju širine.

WPC se može proširiti ili skupiti kada se temperatura promijeni. Preporučujemo da daske postavite na radno mjesto 48 sati prije postavljanja kako bi se aklimatizovale. Prilikom ugradnje, najbolja spoljna temperatura je između 5 °C i 25 °C. Obično preporučujemo temeljno čišćenje nakon postavljanja WPC-a.

MRLJE

WPC se sastoji od prirodnih vlakana, plastike i aditiva, u odnosu od približno 60%, 30% i 10% . Svaka komponenta ima svoja tipična svojstva. Na primjer, plastika se širi ili skuplja pri temperaturnim promjenama. Prirodna vlakna bubre pod uticajem vlage, dok zbog UV zračenja mijenjaju boju .

Vrlo je uobičajeno primijetiti mrlje na WPC proizvodima nakon određenog vremena upotrebe i u različitim vremenskim uslovima i okolnom okruženju.

Različiti stepen okruženja za stvaranje plijesni zavisi od klimatskih uslova kao što su temperatura, vlažnost itd. u vašem području.

 

ČIŠĆENJE

Prije bilo kakvog pranja, obavite testiranje na neistaknutom mjestu. Preporučujemo da WPC proizvod čistite toplom vodom i deterdžentom na bazi sirćeta. Ne koristite alate od metalnog materijala, kao što je žičana četka. Prilikom pranja, posebno četkanja, uvek radite u uzdužnom pravcu i u pravcu teksture materijala proizvoda. Nemojte koristiti tvrde alate poput lopate i lopatice za uklanjanje leda i snijega, jer ćete time uzrokovati oštećenja. Sitne ogrebotine se mogu obraditi brusnim flisom, uvijek u uzdužnom smjeru ili u smjeru teksture profila.

Neki ostaci poput prašine od brušenja, biljnih ili organskih materija se mogu odstraniti brzim pranjem vodom, ali mogu ostati tragovi vode, u tom stanju se mogu nanijeti sredstva za čišćenje na bazi sirćeta sa toplom vodom i metlom. Nakon četkanja, koristite puno čiste vode da biste je temeljno isprali.

Kada koristite mašinu za pranje pod visokim pritiskom, molimo vas da promijenite brzinu izlaza vode u režim raspršivanja.

Molimo vas da često čistite otpad između zazora na podnim oblogama, u suprotnom može doći do stvaranja buđi.

Neke mrlje kao što su mrlje od ulja, mrlja od hrane, sosa i pića potrebno je ukloniti na vrijeme.

Neke vrste tamnih ili mrlja od buđi na WPC proizvodu se ne mogu izbjeći posebno na otvorenom i vlažnim područjima. Kod ove vrste mrlja, sredstvo za čišćenje domaćinstva koje sadrži hlor može pomoći. Nanesite sredstvo za čišćenje četkom u preporučenoj dozi, zatim isperite sa dosta čiste vode.

Ispiranje tanina se prirodno javlja kod svih proizvoda na bazi drveta. Tanin će postati manje vidljiv nakon nekoliko nedjelja ili nekoliko mjeseci pod normalnim vremenskim uslovima. Ovaj proces se može ubrzati upotrebom proizvoda koji sadrži odgovarajuću dozu fosforne ili oksalne kiseline.

Budite pažljiviji kada hodate po podnoj oblozi bosih nogu. Preporučuje se nošenje cipela kada čistite i njegujete pod.

 

PROMJENA BOJE

Uglavnom sve će izblijedjeti tokom vremena kada je izloženo sunčevoj svjetlosti i drugim vremenskim uslovima. Ovo se ne može izbjeći čak ni ako dodamo visokokvalitetne pigmente koji inhibiraju UV zračenje, određene razlike u boji će postojati.

Neki rastvarači koji sadrže izbjeljivač mogu prodijreti u površinu i izmijeniti boju.

Biljni ostaci, biljni sastojci kao što su tanini, kao i dugotrajni izmet rezultiraće trajnom promjenom boje na površini.

U zavisnosti od intenziteta vremenskih uslova (UV zračenje / padavine), boja će dobiti svjetliju nijansu nakon otprilike 1-2 godišnja ciklusa.

Pogledajte naniže primjere zrelosti boje:

 

RAZLIKE U BOJI

Razlika u boji može nastati zbog različitog stepena otpornosti na atmosferske uticaje, proizvodnih serija ili ugradnje od strane određenih individualaca (vidi sliku 1).

Neke razlike u boji u stvari ne postoje. Pronađite detalje na sledeći način:

Pod uslovima svjetlosti, golim okom se mogu uočiti male razlike u boji između gornjeg i donjeg profila;

Golim okom se takođe mogu uočiti razlike u boji iz različite tačke gledišta. (pogledajte slike 2 i 3)

 

RAZDVOJNE PLOČE

Koristite razdvojnu ploču između uzdužnih ploča da biste pomogli u kontroli širenja i skupljanja. Ovaj pristup ima dodatnu prednost stvaranja uredne estetike. Razdvojne ploče moraju biti oslonjene na merdevinastu gredu ili prečke.

 

OBODNE PLOČE I RAMOVI

Korišćenje deking dasaka za uokvirivanje strukture je estetska praksa, koja može zahtijevati jednu ili više dasaka za kreiranje okvira oko deking podne obloge. Ploče za okvire koriste nekoliko tehnika o kojima smo prethodno razgovarali, uključujući razdvojne daske, kosine i dvostruke grede. Okviri često zahtijevaju kose rezove na ivicama ploče.

Ako je pod duži od dužine koju obezbjeđuje jedna daska, podijelite dužinu poda između dvije daske za najbolju estetiku kao što je prikazano u nastavku. Koristite duple grede na svim mjestima gdje se daske spajaju, uključujući iskošene tačke.

Jednostrane i pravougaone deking daske pojednostavljuju proces ugradnje i stvaraju urednu završnu obradu oko ivica poda.

 

UPUTSTVO ZA UGRADNJU – STEPENIŠTE I UGLOVI

Ovaj ugaoni proizvod je kompatibilan sa podom od 146*25.

Primjena deking poda sa četiri rupe iziskuje velike zahtjeve za gradilištem i dimenzijama stepenica.

(širina stepenica: 254,5 mm; visina stepenica: 174,5 mm)

 

PRIMJERI TEMPERATURE MJESTA UGRADNJE

U hladnijim klimatskim uslovima, neke kompozitne ploče se šire za približno 0,75 mm/m kompozitne deking ploče. Kada ostavljate razmak za proširenje za svaku ploču, uporedite trenutnu temperaturu instalacije (ambijentalne) sa uobičajenom maksimalnom ili minimalnom temperaturom za tu lokaciju. Ako instalirate u 06:00 ujutru usred zime, biće blizu minimalne temperature koju će ploča imati. Kao rezultat toga, ploča će biti „najkraća“ikada u trenutku instalacije. Kako temperatura raste, ploča će se širiti. Kada dostigne vršnu temperaturu sredinom leta, ploča će se proširiti na „najdužu“ moguću.

TEMPERATURA ZA VRIJEME UGRADNJE - PROSJEČNA

Ako je temperatura okoline u vrijeme ugradnje očekivana prosječna temperatura lokacije, ekspanzioni zazor pri ugradnji mora biti prosjek očekivane minimalne i maksimalne dužine ploča.

TEMPERATURA ZA VRIJEME UGRADNJE - VIŠA OD PROSJEČNE

Ako je mjesto toplije od očekivane prosječne temperature, ploče će se skupiti kada temperatura padne na prosječnu temperaturu. Zbog toga se instalirani ekspanzioni zazor mora podesiti kraće.

TEMPERATURA ZA VRIJEME UGRADNJE - NIŽA OD PROSJEČNE

Ako je mjesto postavljanja hladnije od očekivane prosječne temperature, očekuje se da će se ploče proširiti kada temperatura poraste na prosječnu temperaturu. Zbog toga se instalirani ekspanzioni zazor mora duže podesiti.