Agregati za struju za kuću

13.10.2022

Danas je život bez struje gotovo nezamisliv. Kada dođe do nestanka struje, staje gotovo sve. Ne možemo gledati televiziju, nemamo internet, ne možemo skuvati ručak, nemamo osvjetljenje, mnogi proizvodni pogoni ne mogu raditi, itd.

 

Do nestanka struje ne dolazi tako često, ali zbog sve veće krize koja potresa cio svijet nije na odmet imati jedan agregat, za svaki slučaj. Agregati za struju za kuću i stanove su izuzetno korisni u situacijama kada dođe do kvara ili restrikcije električne energije.

 

Ovi uređaji proizvode struju pomoću motora na gorivo i omogućavaju nam da određene uređaje i alate koristimo kada nemamo pristup električnoj mreži. U nastavku teksta saznajte sve o kućnim agregatima i pretvaračima napona.

 

Šta je agregat za struju?

 

Agregat za struju je uređaj koji uz pomoć goriva proizvodi električnu struju. Namijenjen je za situacije kada dođe do kvara na električnoj mreži ili za priključak alata i uređaja na mjestima gdje uopšte ne postoji priključak za struju.

 

Agregati rade na istom principu kao elektrane. Koriste gorivo (benzin ili dizel) za proizvodnju mehaničke energije, koju zatim pretvaraju u električnu energiju. Njihova snaga se izražava u kilovatima -  kW.

 

S obzirom na to da u današnje vrijeme gotovo svi uređaji i alati rade na struju, veliki problemi nastaju kada iz nekog razloga nemamo struju u kući. Zato su agregati veoma korisni, malih dimenzija, laki za upotrebu i prenosivi. Kućni mini agregati nisu napravljeni da cijelu kuću snabdijevaju strujom, već da na njega priključite najosnovnije uređaje kao što su lampe, televozor, ruter za internet, itd.

Da li se isplati kućni agregat za struju?

 

Kućni agregat jeste koristan uređaj u situacijama kada je struja neophodna a nemate standardan pristup električnoj mreži. Ali ovaj vid proizvodnje struje nije jeftin, odnosno drastično je skuplji u odnosu na struju koju plaćamo elektrodistribuciji.

 

Kao što smo spomenuli, agregati pomoću goriva proizvode struju, a recimo agregat od 5 kW potroši oko 3 l goriva na sat. Kada uporedimo, shvatamo da računica nije prihvatljiva na duže staze, pogotovo sada kada su cijene benzina i dizela znatno veće.

 

Postoji mogućnost podešavanja agregata pomoću ATS uređaja da se agregat automatski aktivira kada dođe do prekida struje putem električne mreže.

 

Takođe, imajte na umu da agregati mogu raditi najviše 7-8 h dnevno nakon toga mora se napraviti pauza. A kao i svi drugi motori sa unutrašnjim sagorijevanjem i agregati emituju štetne gasove, zato se ne preporučuje korišćenje u zatvorenim prostorima.

Šta je pretvarač napona?

 

Ako vam je agregat potreban povremeno samo u slučajevima kada nestane struja da uključite rasvjetu, televizor i najosnovnije uređaje manje potrošnje, razmislite o pretvaraču napona.

 

To je uređaj koji pretvaraju struju sa 12 V na 220 V. Postoje dvije vrste pretvarača napona: pretvarači sa ugrađenim punjačem akumulatora i pretvarači sa ugrađenim akumulatorom.

 

Pretvarači sa ugrađenim punjačem akumulatora su modeli koji zahtijevaju priključak na akumulator, ali imaju ugrađen punjač koji ujedno puni akumulator po povratku struje. Prilikom nestanka struje pretvarač se automatski aktivira.

 

Pretvarači sa ugrađenim akumulatorom su modeli koji ne zahtijevaju dodatni akumulator. Prilikom kupovine ovakvog uređaja vodite računa o kapacitetu ugrađenog akumulatora, jer oni sa manjim kapacitetom mogu kraći vremenski period napajati uređaje.

 

S obzirom na to da pretvarač napona ne radi na motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, ne proizvodi štetne gasove, tako da je prikladan za unutrašnju upotrebu.

 

Da li kupiti kućni agregat ili pretvarač napona?

 

Nakon pročitanog teksta, sigurno ste sebi postavili ovo pitanje. A odgovor zavisi od namjene i količine energije koja je potrebna za napajanje vama potrebnih uređaja i alata.

 

Agregati za struju za kuću pogodan je za korišćenje na otvorenom u dvorištu, ili na vikendicama gdje nema struje. Imaju mogućnost da proizvedu veću količinu struje duži vremenski period u odnosu na pretvarač napona. Struja koju agregat proizvode je skuplja, jer radi na benzin ili dizel. A mana je što se ne preporučuje korišćenje u zatvorenom prostoru, već samo na otvorenom. Za automatsko aktiviranje agregata potreban je ATS konektor koji se dodatno kupuje, a nije jeftin.

Pretvarač napona je najbolje rešenje ukoliko vam je potrebna struja u kućnim uslovima, usled prekida električne mreže. Nemate trošak jer struju iz akumulatora pretvara i omogućava napajanje osnovnih uređaja. Ne proizvodi štetne gasove tako da ga možete koristiti u kućama i stanovima. Dodatna pogodnost je što se sam aktivira kada nestane struja, nije potrebno kupiti nikakav dodatak.

povezani proizvodi