Vodič za kupovinu dječije posteljine

05.09.2022

Kupovina dječije posteljine, pogotovo ako vam je prvo dijete pa nemate iskustva, nije kao kupovina za odrasle. Dobro se informišite prije nego što krenete u kupovinu, a budite još probirljiviji ako je u pitanju posteljina za bebe.

 

Nakon kupovine dušeka, jastuka i prekrivača slijedi isto tako važan odabir kvalitetne dječije posteljine. Zbog rasta i razvijanja, fizičkog ali i mentalnog, djeci je potrebno obezbijediti uslove za miran i dug san. Veliku ulogu u tome ima posteljina, zato nemojte tražiti najjeftiniju ujedno i najlošiju opciju.

 

Posteljina je ta koja dječijoj sobi daje poseban pečat, djeca vole da u krevet ležu sa svojim omiljenim crtanim likovima. Ali ne dozvolite da dječiji hir preovlada, pored dezena najbitniji je materijal.

Dječije posteljine - Dimenzije

 

Prije nego što krenete u istraživanje materijala i dezena, potrebno je da znate dimenzije dječije posteljine. Kupovina posteljine dolazi na kraju kada već imate dušek, jastuk i prekrivač jer tek tada možete biti sigurni koje dimenzije su vam potrebne.

 

Idealne dimenzije navlake za jorgan i jastučnice treba da budu duže za 5 cm, jednostavnije je za mijenjanje i ne morate brinuti ukoliko se malo skupi tokom pranja. Takođe, čaršav treba da bude duži od dušeka minimum 20-30 cm sa svih strana.

 

Dječije posteljine za krevetac i krevet

 

Pri rođenju, beba najviše vremena provodi spavajući, zato se pobrinite da krevetac bude udoban. Jedna od važnijih stavki za udobnost i prijatan osjećaj tokom spavanja je posteljina za krevetac.

 

Posteljine za bebe najčešće se kupuju u kompletu koji sadrži: ogradicu za krevetac, jorgansku navlaku, jastučnicu, čaršav za krevetac i uglavnom su standardnih dimenzija 120 x 60 cm.

Kada su u pitanju dječije posteljine za krevet, kompleti sadrže: jorgansku navlaku, jastučnicu i donji čaršav. U većini slučajeva pronaći ćete posteljinu za single krevete. Ukoliko vaša djeca spavaju na velikom krevetu, možete kombinovati dva kompleta posteljine, a donji čaršav kupiti zasebno.

 

Materijal za dječije posteljine

 

Dezen posteljine će pomoći da vaše dijete postigne željeni izgled sobe, pokaže svoj stil, ali nemojte da vas to odvuče od kvaliteta materijala. Kvalitetan prirodni materijal pružiće vašem dijetetu udobniji san, a to će uticati pozitivno na raspoloženje i zdravlje.

 

Držite se standardnih preporuka, nemojte komplikovati. Izaberite isključivo posteljinu od 100% pamuka.

 

Prirodni materijal, kao što je pamuk, ne izaziva alergije i ne iritira kožu. Pamučna posteljina za djecu je prijatna i delikatna na dodir, a za razliku od sintetičkih ova posteljina "diše", tako da se vaše dijete neće znojiti dok spava.

Kada je u pitanju održavanje, kako bi posteljina trajala što duže, pridržavajte se uputstva za pranje koje se nalazi na ambalaži ili etiketi.

 

Zašto je važno redovno mijenjati i prati posteljinu?

 

Krevet zajedno sa jastucima, prekrivačima i posteljinama idealno je okruženje za život i razmnožavanje grinja i drugih štetnih mikroorganizama.

 

Mnogi tvrde da u jednom krevetu boravi preko milion grinja. Izmet ovih mikroorganizama je jedan od najjačih inhalatornih alergena na svetu. Sigurni smo da ne želite da vaše dijete spava i odrasta u ovakvom okruženju.

 

Ali postoji nekoliko načina da se sa njima izborimo. Pored mijenjanja i pranja posteljine jednom nedeljno, usisavanja kreveta i dušeka, naučnici sa jednog Engleskog Univerziteta došli su do zanimljivog zaključka. S obzirom na to da grinje ne mogu opstati bez vlage, naučnici savetuju da povremeno ostavite nenamešten krevet kako bi se brže osušio.

 

Ukoliko vaše dijete ili vi ne stignete neko jutro da namjestite krevet, nije strašno, neka tako i ostane. Izgleda da to može biti dobro po zdravlje vaše djece.

 

Posteljine za djevojčice i dječake sa crtanim likovima

 

Izbor dječije posteljine za djevojčice i dječake je danas ogroman. Dizajneri imaju pune ruke posla, ali imaju i veliki izvor inspiracije. Najtaženiji modeli su: dizni, dinosaurus, jednorog, frozen, crvena zvezda, maša i medved, patrolne šape, itd.

Posteljine sa crtanim likovima su najzastupljenije među djecom, a posteljina je upravo najbolji način da pokažu svoje interesovanje i istaknu svog omiljenog crtanog junaka ili junakinju.

 

Posteljine za djecu mogu biti jedan od najboljih poklona za rođendan ili neku drugu priliku. Koliko mogu obradovati mališane ako pogodite omiljenog junaka, isto tako ih možete razočarati ako izaberete pogrešan dezen.

Zato savjetujemo da prije kupovine prijateljski porazgovarate sa djecom, izvučete informacije koje crtaće i junake najviše vole, i tek onda krenete u kupovinu. Istražite ponudu dječjih posteljina na našem web shopu ili posjetite neku od naših radnji.

povezani proizvodi