Najbolji agregati za struju

11.10.2022

Pristup električnoj mreži danas je od velike važnosti. Bez obzira na to da li govorimo o kućnoj upotrebi ili kao pokretaču mnogih mašina u fabrikama. Tek kada dođe do nestanka struje vidimo koliko nam je potrebna, a u takvim situacijama jedino agregati mogu pomoći.

 

Znate koji su najbolji agregati za struju? Odgovor je vrlo jednostavan, oni koji zadovoljavaju vaše potrebe. Ali da bi odredili precizno vaše potrebe, morate odgovoriti na određena pitanja. Pročitajte tekst i saznajte kako da odredite koji agregat kupiti.

 

Kako odlučiti koji agregat kupiti?

 

Kada riješite da vam je agregat ipak potreban, slijedi teži deo odabira odgovarajućeg modela. Na tržištu postoji veći broj tipova sa različitom snagom i nimalo nije jednostavno pronaći agregat koji će u potpunosti ispuniti očekivanja.

 

Zato je potrebno dobro razmisliti prije nego što odete u kupovinu. Odredite koju količinu struje troše uređaji koji će biti priključeni i za koje namjene vam je potreban.

 

Izuzetno je bitno da znate koji aparati i uređaji će biti priključeni na agregat, zbog njihove ukupne snage. Na agregat ne možete priključiti cijelo domaćinstvo ili radni pogon. U zavisnosti od vrste uređaja i njihove snage, potrebno je uzeti agregat adekvatne snage. Na primjer:

  • potrošači na bazi otpora (fen za kosu, sijalica, aparat za brzo kuvanje, električno grijanje, itd) mogu koristiti punu snagu agregata;
  • alati sa komutatorskim motorima (brusilice, bušilice, motorne testere, itd) zahtijevaju minimum  30% veću snagu agregata;
  • audio i razni drugi aparati za domaćinstvo (TV, radio stanice, usisivači, pegle, računari, itd) zahtijevaju 2x veću snagu agregata;
  • uređaji koji rade pod opterećenjem (zamrzivači, frižideri, kompresori, itd) zahtijevaju 5-10x veću snagu agregata.

 

Takođe, potrebno je da odlučite gdje ćete koristiti i za koje potrebe vam je neophodan agregat. Postoje različite vrste agregata za struju koji su namijenjeni različitim potrebama i uslovima rada. Zato odgovorite na pitanja:

  • da li ćete agregat koristiti povremeno ili svakodnevno;
  • da li vam je potreban mobilni ili stacionarni model;
  • da li ćete ga koristiti u zatvorenom ili otvorenom prostoru;
  • da li vam je potreban trofazni izlaz ili ne;
  • da li želite pogon na benzin ili dizel;
  • da li je potrebno da bude bešuman ili ne.

 

Ovo su neka od pitanja čiji odgovori će vam značajno pomoći da odredite bitne karakteristike koje su vam potrebne prilikom odabira novog agregata za struju.

Vrste agregata za struju

 

U ovom dijelu objasnićemo koje sve vrste agregata postoje, a to će vam pomoći da stvorite jasniju sliku koji model više odgovara vašim zahtjevima.

 

S obzirom na to da je tehnologija znatno napredovala, kako kod svih ostalih uređaja i alata, tako i kod agregata imamo više različitih vrsta. Svaka vrsta ima svojih prednosti i mana, a vi odlučite koja vrsta vama najviše dogovara.

 

MOBILNI I STACIONARNI AGREGATI

 

U zavisnosti od veličine samog uređaja i njegove snage, agregate dijelimo na mobilne i stacionarne.

 

Mobilni agregati za struju su manjih dimenzija i snage, možete ih nositi gdje god želite. Mogu biti na benzinski ili dizel pogon. Najčešće se koriste na njivama, u šumama, ali mogu biti korisni i u domaćinstvu za osnovne potrebe (osvjetljenje, televiziju, itd).

Stacionarni agregati za struju su znatno većeg gabarita i snage. Svaka javna ustanova (bolnica, stambena zgrada, proizvodni pogon) treba da ima priključen stacionarni agregat koji će proizvoditi struju u cijelom objektu.

BENZINSKI I DIZEL AGREGATI

 

Agregati su uređaji koji proizvode struju pomoću goriva, kada je dotok struje kroz električnu mrežu onemogućen. Agregate možemo pokretati pomoću benzina ili dizel goriva.

 

Benzinski agregati se mogu najčešće pronaći, a uglavnom su snage od 1-10 kW. Na tržištu ih možete pronaći u različitim dimenzijama, a mogu se koristiti podjednako u kućnoj i industrijskoj namjeni.

 

Dizel agregati su najčešći izbor zahtevnijih potrošača kojima je agregat potreban za izvođenje različitih građevinskih radova. Velika prednost je što mogu raditi na velikim hladnoćama, a ujedno troše manje goriva od benzinskih modela.

MONOFAZNI I TROFAZNI AGREGATI

 

Još jedna funkcija o kojoj morate razmišljati pre kupovine, a koja zavisi od vrste uređaja koje planirate priključiti na agregat. Ukoliko vam je potreban trofazni izlaz, potražite model koji ga posjeduje, a to su uglavnom modeli snage veće od 5 kW. Ovi modeli takođe posjeduju i monofazni izlaz.

 

BEŠUMNI AGREGATI

Još jedna vrsta agregata za struju su oni koje karakteriše smanjena buka u odnosu na druge standardne modele. Ovi agregati mogu biti korisni u situacijama kada je njihova upotreba najčešće u zonama gdje morate voditi računa o nivou buke. To su uglavnom naseljene lokacije, gdje može doći do žalbi komšija.

 

Bešumni agregati su manjih dimenzija, zanimljive forme u obliku kofera i snage do 2 kW. Ono što je važno da znate, kao i klasični modeli, bešumni agregati takođe emituju štetne gasove pa se ne preporučuje korišćenje u zatvorenim prostorima.

 

KOLIKO TROŠI AGREGAT ZA STRUJU?

 

Prije svega, trebate znati da je proizvodnja strujom pomoću agregata znatno skuplja u odnosu na struju koju plaćamo električnom distributeru. Zato agregati nisu adekvatno svakodnevno rješenje, ali su korisni u situacijama kada dođe do nestanka struje.

 

Potrošnja goriva zavisi od snage agregata. Kako bi imali okvirne informacije, recimo agregat koji proizvodi do 5 kW troši oko 3 l goriva. Pa tako, agregati manje snage troše i manje goriva, ali i modeli sa većom snagom potroše više.

KOJI SU NAJBOLJI AGREGATI ZA STRUJU?

 

Da li sada možete da odredite koje karakteristike je neophodno da posjeduje model agregata za struju koji će zadovoljiti vaše potrebe?

 

Ukoliko još uvijek niste sigurni, imate dodatnih pitanja i želite stručnu konsultaciju sa našim prodavcima, slobodno nas kontaktirajte. Rado ćemo otkloniti sve vaše nedoumice i predložiti najbolji agregat za vas.

povezani proizvodi