Najbolje grijalice na struju

13.10.2022

Svake godine vodi se polemika koji način grijanja je najisplativiji i najjednostavniji. Mišljenja su podijeljena, a u mnogim slučajevima nemate previše izbora, pa je jedino rješenje grijanje na struju. Peći na drva zahtijevaju pripremu ogrijeva, mnogi sistemi grijanja nisu jednostavni za instalaciju, a zahtijevaju i dodatne troškove.

 

Pojavom novih generacija grijalica na struju stvari su se promijenile. Sve više ljudi kupuje grijalice koje se mogu montirati gdje god poželite, različitih su dimenzija i oblika. A koje su najbolje grijalice na struju, saznajte u nastavku teksta.

 

Najbolje i najekonomičnije grijalice za sobu

 

S obzirom na to da veliki broj domaćinstava nema centralno grijanje, a grijanje na drva u stanovima nije baš praktično, idealno rješenje pored inverter klima je kupovina grijalice na struju.

 

Koje su onda najbolje grijalice za sobu? Zavisi šta želite.

 

Električni kamini za topliju i prijatniju atmosferu u sobi

 

Već smo spomenuli probleme koji nastaju prilikom grijanja na drva u stanovima. Osim pripreme, veliki problem je skladištenje ogrijeva. Dok kod novijih zgrada čak i ne postoji mogućnost za priključak peći na drva.

 

Zbog navedenih razloga, nastale su različite imitacije starih dobrih peći i kamina na drva. Mnogi bi voljeli da imaju kamin na drva u svom domu, ali to nije izvodljivo. Zato sada postoji rešenje, idelana zamjena kao što su električni kamini.

Osim što vizuelno pružaju prijatniji osećaj uz imitaciju plamena, mogu izuzetno dobro zagrijati manje prostorije. Instalacija nije komplikovana, a uključivanje se vrši putem daljinskog upravljača jako jednostavno.

 

Konvektorske grijalice kao najekonomičniji vid grijalica na struju

 

Sve popularnije grijalice koje za razliku od grijalica sa ventilatorom nisu toliko bučne. A s obzirom na to da nema ventilator, znatno se smanjuje cirkulacija prašine u prostoriji.

 

Glavna karakteristika konvektorske grijalice je to što se sama grijalica na zagrijava previše, već grijač uvlači hladan vazduh i zagrijava ga. Izuzetno je korisno ukoliko imate malu djecu, jer ne mogu da se opeku na radijator. Najbolje je postaviti ih ispod prozora pri dnu zida, ukoliko su montažni ili kupiti model koji možete postaviti gdje god želite.

Jeftinije su u odnosu na druge grijalice na struju, mali su potrošači i imaju dug vijek trajanja od 25-30 godina. Mogu se koristiti za zagrijavanje svih veličina i tipova prostorija.

 

Mini zidne grijalice na struju za kupatilo

 

Ukoliko je kupatilo veće površine, a nemate centralno grijanje, idealna opcija je postavljanje konvektorske grijalice. Zbog različitih modela i oblika mogu se prilagoditi enterijeru svake prostorije. Ali, ukoliko je kupatilo manje, mogu poslužiti i mini (male) zidne grijalice na struju sa ventilatorom.

 

Ali pored klasičnih malih grijalica sa ventilatorom, dobro rešenje mogu biti kvarcne grijalice i infracrvene grijalice. Ukoliko ste mislili da su to dva pojma za istu grijalicu, griješite, razlike postoje.

 

Kvarcne grijalice - jeftinija varijanta

 

Na prvi pogled kvarcne i infracrvene grijalice izgledaju isto, ali drugačije funkcionišu. Kvarcne rade tako što se prvo zagrijava kvarc, a zatim on prenosi toplotu. Imaju dug vijek trajanja i mogu jako brzo da zagriju manje kupatilo.

 

Mana je što dostižu veliku temperaturu, pa se uglavnom postavljaju na zid, tako da ne budu nadohvat ruke zbog opekotina. Takođe, posjeduju i dodatnu zaštitu.

 

Karakteristično za ovaj vid zagrijavanja je što brzo zagriju prostoriju i osobe u prostoriji, ali čim se ugase prostorije se brzo ohlade.

 

Infracrvene grijalice - skuplja varijanta

 

Infracrvene grijalice su skuplje od kvarcnih, ali imaju veću energetsku efikasnost od čak 98%. Što znači da je potrošnja struje mala, a velika iskorišćenost.

 

Ove grijalice funkcionišu kao sunčevo zračenje. One ne zagrijavaju vazduh, već predmete i osobe u prostoriji. Velika prednost je što počinju da griju odmah po uključenju, pa nije potrebno dodatno vrijeme za zagrijavanje kupatila prije tuširanja.

Bitno je napomenuti da posjeduju izuzetno dobre termostate, koji automatski smanjuju potrošnju struje kada grijalica dostigne određenu temperaturu. A grijanje ponovo pokreće kada temperatura padne ispod određenog nivoa.

 

Najjeftinije grijalice na struju

 

Kao i obično, nakon istraživanja koje sve grijalice postoje, dođemo do toga ga tražimo najjeftinije grijalice na struju. Ponuda grijalica i radijatora na našem online shopu je raznolika, za svačiji džep. Možete pronaći: panel konvektore, grijalice za kupatilo i električne kamine.

Ukoliko još uvijek niste sigurni koji tip grijalice vama najviše odgovara, budite slobodni da nas kontaktirate ili posetite u nekom od maloprodajnih objekata. Naši iskusni prodavci stoje vam na raspolaganju, da otklone sve vaše nedoumice i pomognu da pronađete najbolje rešenje za zagrijavanje sobe ili kupatila.

povezani proizvodi