Ljuljaške za dvorišta i terase

15.07.2022

Nakon toliko mjeseci čekanja ljepšeg vremena koje nam donose proljeće i ljeto, vrijeme je da opremimo i uljepšamo dvorišta i terase za uživanje pod otvorenim nebom. Ukoliko već posjedujete baštensku garnituru, sljedeće o čemu možete razmišljati je kupovina ljuljaške za dvorište i terase.

 

Osim što ćete uživati na njoj, baštenske ljuljaške mogu dosta doprinijeti uljepšavanju samog eksterijera, bilo da imate dvorište ili veću terasu. S obzirom na to da je ponuda ljuljaški velika, mi smo sasatavili ovaj članak kako bismo vam olakšali izbor.

 

 

Ljuljaške za dvorište za jednu ili više osoba

 

Kada počnete da razmišljate o kupovini baštenske ljuljaške, prvo treba da odredite veličinu, odnosno dimenzije slobodnog prostora za ljuljašku. Ukoliko ljuljašku planirate da postavite na manju terasu ili baštu u kojoj je ostalo malo slobodnog prostora, svakako da na umu treba da imate ljuljaške za jednu osobu.

Male ljuljaške za jednu osobu možete pronaći u različitim oblicima. Najpopularnije su polukružne, takozvano jaje, ali mogu biti i trouglastog oblika u vidu ležaljke. Ne smijemo zaboraviti ni viseće ljuljaške koje se kače na plafon, koje su takođe jako praktične i zanimljive.

 

Ako vam je ljuljaška potrebna za opremanje velike terase ili dvorišta, da na njoj u istom trenutku može biti više osoba, tu su velike ljuljaške za dvorište. Savršeno se uklapaju sa baštenskim garniturama, na njima u istom trenutku mogu biti 2-3 osobe. Pogodne su za porodice sa više djece, a većina modela ima ugrađene tende.

 

Viseće ili samostojeće ljuljaške

 

Kako se godinama potražnja za ljuljaškama povećavala, tako se širila i ponuda različitih modela. Danas možete birati između samostojećih i visećih ljuljaški.

 

Samostojeće ljuljaške, bilo da su manje za jednu osobu ili veće za 2-3 osobe, imaju jaku konstrukciju i postolje. Ovakve modele baštenskih ljuljaški možete postaviti na bilo koju ravnu površinu, što je velika prednost jer ih možete pomijerati kad god želite.

Viseće ljuljaške su lagane, bez metalnih konstrukcija i postolja. One se kače na plafon, veoma lijepo izgledaju i dalju posebnu draž prostoru u kom se nalaze. Mana visećih ljuljaški je činjenica da im ne možete mijenjati poziciju, osim ukoliko postavite kuke za kačenje na više pozicija.

 

Materijali za izradu baštenskih ljuljaški

 

Kada su u pitanju samostojeće ljuljaške, konstrukcija je uglavnom napravljena od čelika ili gvožđa. Takve ljuljaške su otporne na vremenske uslove čak i tokom zime, lako se čiste, izdržljive su, otporne na UV zrake. Sama ljuljaška može biti od ratana, plastike ili metala u zavisnosti od broja osoba i maksimalne težine nosivosti.

 

Prije nego što se odlučite za određeni model, razmislite ko će najviše koristiti ljuljašku i koja maksimalna nosivost vam je potrebna. Ljuljaške sa jačom konstrukcijom i većom nosivosti su dosta teške i velike, pa nisu pogodne za stalna premiještanja. Dok ljuljaške manjih nosivosti su relativno lake, pa samim tim su pogodnije za pomijeranje, ako vam je to bitno.

 

Danas ih je sve manje u ponudi, ali ukoliko se odlučite za drvene baštenske ljuljaške, imajte na umu da imaju manju izdržljivost i da ćete morati više napora da uložite u samo održvanje.

 

 

Jastuci za baštenske ljuljaške

 

Kada odaberete model ljuljaške, ukoliko uz taj određeni model nisu uključeni jastuci, ili vam se ne sviđaju, možete dodatno ukrasiti vaše novo omiljeno mjesto u bašti. Jastuci na ljuljašci su kao šlag na torti. Daju poseban pečat, uljepšavaju ljuljašku i sam prostor, a ujedno pružaju veću udobnost i komfor.

 

U zavisnosti od veličine ljuljaške, uklopite nekoliko manjih jastuka koje ćete moći da pomijerate i podešavate kako vam odgovara u datom trenutku. Kada je boja jastuka u pitanju, savjetujemo da jastuci budu različitih boja, kombinacija 2-3 boje koje se uklapaju u sam prostor.

 

 

Kako izabrati odgovarajuću ljuljašku za dvorište i terase?

 

Pri kupovini svaki prodavac će vam pomoći u izboru, a kako bi mogli da vam predlože određene modele postaviće vam nekoliko pitanja. Zato pripremite sve dogovore prije odlaska u prodavnicu.

 

Pitanja na koja treba da imate spremne odgovore su:

  • da li želite manju (za jednu osobu) ili veću ljuljašku (za 2-3 osobe),
  • da li želite samostojeću ili viseću ležaljku,
  • da li imate terasu ili dvorište,
  • da li će ih uglavnom koristiti djeca ili pretežno odrasli (zbog maksimalne nosivosti).

 

Tek kada budete imali spremne odgovore na ova pitanja, posjetite neki od Okov centara. Takođe, pogledajte online ponudu na sajtu i pišite nam ukoliko imate pitanja.

povezani proizvodi