Koji su najbolji jastuci za spavanje?

26.08.2022

Da li je došlo vrijeme da svoj stari jastuk zamijenite novim? Ukoliko se i nakon minimum 7-8 h sna ne osjećate dovoljno odmorno, osjećate bolove u vratu i leđima, to je siguran znak da treba da promijenite jastuk. I prvo pitanje koje tada postavljate je “koji su najbolji jastuci za spavanje?”.

 

Najbolji jastuk za spavanje je onaj koji odgovara vašim potrebama, to je jedini ispravan odgovor. Postoji više vrsta jastuka, a najbolji način da izaberete materijal punjenja i debljinu jastuka je prema načinu spavanja.

Zašto i koliko često treba mijenjati jastuk za spavanje?

 

Iako smo kao djeca gotovo čitavog djetinjstva spavali na istom jastuku, takva praksa se ne preporučuje. U današnje vrijeme preporučuje se mijenjanje jastuka na svakih 2-3 godine. Računica je prosta, ako spavate 7 sati dnevno, za godinu dana provedete preko 2.500 sati na jastuku.

 

Najbolje je da skinete jastučnicu i malo detaljnije pogledate jastuk. Da li se na njemu nalaze fleke od znoja i pljuvačke? Da li ima neugodan miris? Sve su to indikatori da je vrijeme za zamjenu odavno prošlo. Tako stari jastuci prepuni su odumrlih ostataka kože, gljivica, grinja i velika je mogućnost pojave raznih alergija.

Takođe, zamjena je neophodna ukoliko je jastuk izgubio prvobitni oblik. Zbog spavanja na lošem jastuku koji ne odgovara vašim potrebama mogući su bolovi u vratu, leđima, glavobolje ali i problemi sa disanjem i hrkanjem.

 

Kako znati koji su kvalitetni jastuci za spavanje?

 

Kvalitetni jastuci za spavanje su oni koji vam omogućavaju kvalitetan san. S obzirom na to da svako od nas ima drugačiju naviku i položaj spavanja, nemoguće je reći koji je najkvalitetniji. Ali zato ćemo vam pomoći da na osnovu vaših navika odredite najbolju opciju za vas.

 

Čvrst san nakon dugog dana je sve što je potrebno za podmlađivanje, i predstavlja izuzetno bitan faktor u očuvanju zdravlja. Ali, potrebe za dobrim snom su individualne. Jastuk je važan najmanje koliko i dušek kada je u pitanju kvalitet vašeg sna. Bitno je da vaš vrat dobije optimalnu podršku jastuka. Cilj je da vam se glava i vrat poravnaju tako da kada ležite, vrat ne naginje ni u kom smjeru.

 

Pronalaženje najboljeg jastuka nije jednostavan zadatak. Sa toliko opcija koje možete izabrati, sve se svodi na vaše lične želje za materijal i položaj spavanja. U nastavku saznajte koje sve vrste jastuka postoje i kako da izaberete model shodno načinu spavanja.

 

Vrste jastuka - Prirodni ili vještački materijal

 

Jastuci se danas pune prirodnim ili vještačkim materijalima, obje vrste materijala imaju svoje prednosti i mane. Koji god materijal da izaberete, vodite računa o tvrdoći jastuka. Pojedinci koji su navikli da spavaju na stomaku će obično težiti ka mekšim jastucima, dok će oni koji spavaju na boku ili leđima tražiti potporu koju pruža čvršći jastuk.

 

Jastuci od prirodnih materijala su udobni i prozračni. Prirodni materijali omogućavaju koži da diše, samim tim smanjuje se znojenje i pojava alergena. S druge strane, mogu biti prilično teški, zbog čega nisu praktični u dovoljnoj mjeri. Ovakvi jastuci su dobar izbor, bez obzira na doba godine.

Jastuci od vještačkih materijala su daleko lakši u odnosu na prirodne materijale i ne zauzimaju mnogo prostora. Takođe spriječavaju nastanak alergena, čime se omogućava komforan san. Kvalitetni sintetički jastuci mogu biti i nekoliko puta skuplji u odnosu na one punjene prirodnim filerima. Ipak, usljed njihove dugotrajnosti, praktičnosti i kvaliteta, ova razlika u cijeni je sasvim opravdana.

Izbor jastuka prema načinu spavanja

 

Najpravilniji način odabira odgovarajućeg jastuka je prema načinu spavanja. Na taj način možete suziti veliki izbor jastuka koji se danas nalaze na tržištu. Nekada su jastuci bili identični i univerzalni, a danas se prilagođavaju vašim navikama.

Ukoliko najviše vremena provodite spavajući na leđima, najbolja opcija je uzeti tanji model kako vrat ne bi bio u uzvišenom položaju. Takođe, dobra opcija je uzeti ergonomski jastuk sa uzvišenim donjim dijelom koji prati položaj glave i vrata.

Za one koji spavaju na boku, savjetuje se kupovina tvrđih i debljih modela jastuka. U bočnim položajima glavi je potrebno više podrške kako bi bila u savršenoj ravni sa kičmom. I u ovom slučaju možete uzeti ergonomski jastuk koji se prilagođava vašem tijelu.

Kao i kod položaja na leđima, tako i prilikom spavanja na stomaku birajte tanje i mekše jastuke. Često možemo primetiti da osobe koje uglavnom spavaju na stomaku nerijetko spavaju i bez jastuka.

 

Najudobniji jastuci za spavanje

 

Spavači na leđima, na boku, na stomaku, vi koji grlite jastuk - imamo jastuk za svakog. Neki ljudi vole visok i mekan, drugi više vole ravnije i čvršće jastuke. Kakav god tip jastuka da preferirate i bez obzira na to kako spavate, u našoj ponudi pronaći ćete onaj koji će vam pomoći da se ljudski odmorite.

 

Ne pravite kompromise u odabiru jastuka, već provjerite da li vam odgovara. Posjetite naše prodavnice i uvjerite se u kvalitet i karakteristike svih jastuka. Jedan savjet za kraj, koristite jastučnice od prirodnih materijala jer su prozračne, štite ga od mrlja i znoja i na taj način produžavaju vijek trajanja jastuka.

povezani proizvodi