Koja čaša je namijenjena za određenu vrstu vina?

04.11.2022

Razna istraživanja širom svijeta ukazuju na značaj oblika čaša prilikom ispijanja različitih vrsta vina. Ako ste mislili da je izbor posebnog oblika čaša za crno ili bijelo vino hir, niste u pravu. Svaki oblik čaše ima svoj značaj da vino prikaže u najboljem svijetlu.

 

Tehnologija pravljenja i posluživanja alkoholnog pića toliko je danas napredna, da svaka vrsta pića ima određeni oblik čaše u kojoj se poslužuje. Do oblika čaše dolazi se nakon mnogo istraživanja, a cilj je da pruži dodatno uživanje i upotpuni ukus. Ako ste ljubitelj alkoholnog pića, volite da popijete koju čašu vina u izlasku ili za vrijeme ručka, radite to na pravi način i udovoljite svim čulima.

 

Ako je istina u vinu, onda je stil u čaši iz koje se ono ispija. Saznajte u nastavku teksta koji oblik vinske čaše je namijenjen bijelom, roze, crnom ili pjenušavom vinu.

 

Zašto svaka vrsta vina ima specijalan oblik čaše za posluživanje?

 

Prije nego što vam otkrijemo i pokažemo specijalan oblik čaša za svaku vrstu vina, želimo da vam objasnimo kako čaša može uticati na ukus vina.

 

Svaki oblik vinskih čaša drugačije usmjerava vino kada iz njih pijemo. Naš jezik ima mnogo receptora smještenih u različitim njegovim djelovima, a upravo to je suština svega. Različite vrsta vina imaju specifične ukuse i potrebno je usmjeriti na prvi dio jezika i usne duplje kako bi čulo ukusa ispravno registrovalo.

 

Možete i sami napraviti mini eksperiment kod kuće, da biste se u to i uvjerili. Sipajte hladnu vodu u dve različite vinske čaše. Popijte prvo iz jedne, a zatim iz druge čaše. Primetićete da prilikom ispijanja svaka čaša usmjerava vodu na različite djelove jezika i usne duplje. Samim tim biće vam hladno u različitim djelovima obraza i grla.

 

Čaše za crno vino

 

Kod ispijanja crnog vina važno je da pored čula ukusa uključite i čulo mirisa. Kako bi miris bio onaj pravi, potrebno je da crno vino dođe u kontakt sa više vazduha. To mogu omogućiti samo čaše sa velikim otvorom.

Zato se za ispijanje crnog vina koriste velike vinske čaše, sa velikim otvorom, koje su u obliku slova “O”. Ovakav oblik čaša usmjerava vino na djelove jezika za slast i obraze naglašavajući voćnost.

 

Ukoliko je čaša za crno vino visoka i okrugla, vino direktno prolazi do grla kako bi se povećao ukus. Ako je čaša za vino niska ali veće površine, u tom slučaju vino se usmjerava na vrh jezika i iskazuje njegov delikatan ukus.

 

Čaše za bijelo vino

 

Kod ispijanja bijelog vina koriste se malo uže i manje čaše. Ovakve čaše više podsjećaju na oblik slova “U”. Ovakav oblik čaša ima za cilj da osjetite više aromu i da se održi hladnija temperatura koja je važna kod bijelog vina.

 

Ukoliko izuzetno volite bijela vina i važno vam je da izaberete najbolje čaše za bijelo vino, otkrićemo vam još jednu tajnu. Oblik čaša kada je u pitanju ispijanje bijelog vina zavisi i od zrelosti samog vina.

Čaše za mlađa bijela vina imaju nešto veći otvor koji usmjerava vino na vrh i strane jezika kako bi se osjetila njegova slast. Čaše za zrelija bijela vina su viša kako bi usmjerile vino na zadnji dio i strane jezika i kako bi se osjetio snažniji ukus.

 

Čaše za roze vino

 

S obzirom na to da su bijela i roze vina slična u procesu fermentacije, nećete pogriješiti ako za ispijanje roze vina koristite one oblike vezane za bijelo vino.

 

Generalno roze vina služe se u čašama koje nemaju potpuno zaobljen obik, takozvani zvonasti oblik. Takav oblik omogućava da vino dođe prvo do vrha jezika gdje se nalaze receptori za slast, a zatim na bočne djelove. Na taj način se ublažava kisjelost i naglašava aromatika vina.

Čaše za pjenušava vina i šampanjce

 

Ovo je možda i jedina vrsta vina za koju mnogi znaju koja vrsta čaša je najbolja. Više puta smo do sada viđali na televiziji i raznim proslavama da se pjenušava vina i šampanjac piju iz jako uskih čaša.

Ovakav oblik čaša za šampanjac omogućava da se potpuno zadrži ukus, pjenušavost i karbonizacija (zasićenost ugljen dioksidom).

 

Pravilno držanje čaše za vino

 

Sada kada znate koju čašu da kupite za vaše omiljeno vino, ili da zatražite od konobara u restoranu ukoliko ne donese odgovarajuću, želimo da vam ukažemo na najčešću grešku prilikom držanja čaša za vino.

 

Prilikom ispijanja vina nikako nemojte držati čašu za balon, odnosno najširi deo. Tako mijenjate temperaturu vina, odnosno zagrijavate ga svojom tjelesnom temperaturom. Čaša se drži za nožicu, eventualno za bazu čaše.

Najveća ponuda različitih vinskih čaša za sve vrste vina

 

Nadamo se da smo uspjeli da vam otklonimo sve dileme vezane za oblik čaša i vrste vina. Sada znate koje čaše su vam potrebne, a možete ih pronaći na našem online shop-u ili u nekoj od prodavnica.

 

U našoj ponudi su paketi sa različitim brojem čaša, od 2 do 18 komada u jednom pakovanju, ali isto tako imate mogućnost kupovine određenih modela čaša pojedinačno. Sve čaše možete prati u mašini za pranje sudova.

povezani proizvodi