Kako okititi jelku za Novu godinu

23.12.2022

Pojavom društvenih mreža kićenje jelke više nije stvar ličnog zadovoljstva, već stvar prestiža. Tome je naročito doprinio razvoj društvenih mreža, mjesto gdje postavljamo samo najljepše trenutke i fotke.

Svake godine postavljaju se novi trendovi ukrašavanja novogodišnjih jelki. Objavljuju se na instagramu, pinterestu i drugim sličnim aplikacijama koje nas mame da iznova i iznova kupujemo nove ukrase i mijenjamo teme ukrašavanja.

 

Postavljate sebi pitanje - kako okititi jelku za Novu godinu? Pored odgovora na ovo pitanje, u nastavku teksta saznajte kako da svake godine imate novu temu za kićenje uz minimalne troškove.

 

Odredite temu i boje za ukrašavanje novogodišnje jelke

 

Prije nego što krenete u akciju, savjetujemo da prvo napravite plan. Na pinterestu imate bezbroj ideja i slika kako da okitite jelku i kompletan dom, tako da izgleda kao u mnogim serijama i emisijama na TV-u.

 

Kada pronađete temu koja vam se ove godine najviše dopada, osmlislite kako ćete okititi jelku i sve prostorije. Zatim pogledajte šta već posjedujete od novogodišnjih ukrasa koji se uklapaju u novu temu i zapišite šta vam je još potrebno da nabavite.

Znamo da je većini ovaj dio jako dosadan i da možda ne možete unaprijed da odredite kako ćete okititi. Ali ukoliko što detaljnije prođete ovaj dio znaćete šta vam je potrebno, nećete kupovati sve što vidite i tako ćete uštedjeti novac.

 

U koju boju okititi jelku - Ideje za dekoraciju jelke

 

Ovo pitanje se najčešće postavlja, a ukoliko ste neodlučni, sve što vas zanima možete pronaći na Google-u i mnogim drugim aplikacijama. Jedna od najboljih u ovoj situaciji je pinterest.

 

Postoje različite kombinacije koje uglavnom možete pronaći na internetu, ali u i mnogim domovima. Zato izdvojite malo vremena za istraživanje, pronađite kombinaciju i dodajte neki svoj lični pečat.

Boje koje ćete izabrati zavise i od boje novogodišnje jelke, jer ih možete pronaći u različitim nijansama zelene, sa bijelim krajevima iglica, potpuno bijele jelke, itd. Neke od najpopularnijih kombinacija boja su:

 • Plava i srebrna,
 • Tirkizna i srebrna,
 • Tirkizna i pink,
 • Crvena i zlatna,
 • Crvena i srebrna,
 • Crvena i roze,
 • Ljubičasta i zlatna,
 • Ljubičasta i srebrna,
 • Bež i bijela,
 • Potpuno šarenilo.

 

Principi ukrašavanja jelke

 

Ako do sada niste nikada samostalno ukrašavali jelku, ovo je dio koji treba obavezno da pročitate. Možda vam na prvi pogled kićenje jelke djeluje jednostavno, ali vidjećete da to i nije baš tako.

 

Prije svega, zbog rasporeda samih ukrasa, kako bi se uklopili u jednu cjelinu. A da bi jelka izgledala kompaktno, kao na slikama sa pinteresta, morate ispratiti određene principe i raspored postavljanja različitih vrsta ukrasa.

 

Zato smo sastavili spisak savjeta koji će vam pomoći da imate savršenu jelku:

 • kada sklopite jelku iz djelova, prvo raširite sve grane da dobije prirodan izgled;
 • ispod jelke postavite ukrasnu prostirku, da iglice i sjaj sa ukrasa koji ispadne ostane tu, da se ne širi dalje;
 • prvo postavite lampice i trake bliže unutrašnjosti jelke, jer kasnije to nećete moći zbog ukrasa;
 • ukrašavanje jelke počnite od vrha ka dnu, tako ćete smanjiti mogućnost da prevrnete veliku jelku kada je veći dio ukrasa postavljen;
 • prvo postavite najveće ukrase na različitim stranama jelke, a manjim ukrasima popunjavajte ostale djelove;
 • važno je da teže ukrase zakačite što bliže unutrašnjosti da ne bi ispali ili prevrnuli jelku, dok manje i lakše ukrase možete okačiti i na vrhove grančica.

 

Kako da svake godine imate novu jelku uz minimalna ulaganja?

 

Za kraj želimo da vam damo jedan savjet i trik kako da svake godine vaša jelka izgleda drugačije, a da troškovi budu minimalni.

Pogledajte još jednom spisak kombinacija boja koje smo naveli gore u tekstu, šta primjećujete? Neutralne nijanse boja kao što su srebrna, zlatna, bijela i bež najčešće se kombinuju sa drugim bojama.

 

Savjetujemo da kupujete kvalitetnije i ljepše ukrase u neutralnim bojama, svake godine po neki kada naletite. Dok ukrasi u drugoj boji koju izaberete (crvena, plava, pink, ljubičasta, itd) mogu biti oni najjeftiniji okrugli koje možete pronaći na svakom koraku.

Na taj način imaćete svake godine drugačiju kombinaciju boja i novi izgled jelke uz minimalna ulaganja.

 

Gdje kupiti povoljne novogodišnje ukrase?

 

Ukoliko već niste odlučiti u koju boju ćete okititi jelku, istražite na internetu i primijenite sve savjete koje smo vam dali u ovom tekstu. Zatim pređite na naš online shop i pogledajte ponudu novogodišnjih jelki, lampica i ukrasa.

 

Pored online kupovine sve ukrase i jelke uživo možete vidjeti i kupiti u nekom od naših maloprodajnih objekata. Za sve dodatne informacije i savjete stojimo vam na raspolaganju.