Kako izabrati najbolji jorgan

05.09.2022

Preduslov za dobro raspoloženje i uspješan dan je kvalitetan san. Ako imate problema sa znojenjem, alergijom ili prevrtanjem tokom noći, vrijeme je da napravite određene promjene. Učinite sve da vaši ukućani i Vi mirno spavate.

 

Svaki krevet za spavanje čine dušek, jastuk, jorgan, posteljina i svaki od ovih elemenata ima važnu ulogu. Prije kupovine novog jorgana malo se raspitajte i istražite, nemojte kupovati najjeftinije varijante. Saznajte u nastavku teksta koliko je zapravo važan i kako odabrati najbolji jorgan za sebe i svoje najmilije.

 

Odaberite jorgan po svojoj mjeri

 

Da li želite da svakog jutra ustajete raspoloženi, odmorni i orni za nove izazove? Dug i kvalitetan san je direktno zaslužan za vaše raspoloženje i energiju, zato obezbijedite sebi najbolje uslove za prijekopotreban odmor.

 

Dolazimo do toga da je udobnost kreveta jako važna, a jorgan je jedan od elemenata koji su zaslužni za kvalitet sna. Sada se postavljaju pitanja “kako izabrati odgovarajući jorgan”, “koji je najbolji jorgan”, itd.

Na odabir odgovarajućeg jorgana utiču mnogi faktori, pa ukoliko želite da kupite savršen jorgan koji će odgovarati vašim potrebama, odgovorite na sljedeća pitanja:

  • da li imate single ili francuski krevet (zbog veličine jorgana);
  • da li spavate sami ili ne (ako posjedujete francuski krevet za nijansu je toplije kada spavate pored druge osobe);
  • da li vam je zimi previše hladno ili umjereno (da li ste zimogrožljivi ili vam je često vrućina);
  • da li imate grijanje i da li je uključeno tokom cijele noći (važno je koja je prosječna temperatura u sobi);
  • da li volite težak ili lagan jorgan (od težine ne zavisi toplotna izolacija, već je stvar navike);
  • da li imate alergiju na prašinu ili grinje (važno zbog vrste punjenja).

 

Na osnovu odgovora možete zaključiti da li želite ljetnji (tanji) ili zimski (deblji) jorgan, jorgan sa većom ili manjom toplotnom izolacijom i kojih dimenzija treba da bude.

 

Zimski i ljetnji jorgan - Jorgan 4 godišnja doba

 

Da li i vi pripadate većini koja se tokom cijele godine pokriva istim jorganom? Kako biste se tokom spavanja manje znojili i osećali prijatnije, najbolje je da imate dva pokrivača, odnosno zimski i ljetnji jorgan.

 

Preporuka je da tokom perioda kada su noći hladnije koristite zimski jorgan sa većom toplotnom izolacijom, a kada noći postanu toplije zamijenite za ljetnji jorgan sa manjom toplotnom izolacijom. Osim što će jorgani duže trajati, obezbijedićete bolje uslove za spavanje. To znači da ćete se ljeti manje znojiti, dok će vam zimi biti toplije.

 

A da li ste znali da toplina jorgana ne zavisi od njegove debljine? Od vrste materijala zavisi koliko će jorgan biti topao. Prirodni materijali imaju znatno veću toplotnu izolaciju od vještačkih materijala. Na primjer, ako uzmemo dva jorgana iste težine i debljine, jedan napravljen od guščijeg paperja a drugi od sintetičkih vlakana, ovaj od paperja će pružiti više toplote.

 

Kao što smo na početku spomenuli, preporuka je da imate dva pokrivača, zimski i ljetnji jorgan. Ako ne želite da mijenjate, imate drugu opciju, kupite jorgan 4 godišnja doba.

 

Jorgan 4 godišnja doba je tip jorgana koji se zapravo sastoji od dva tanja jorgana. Kada ih međusobno spojite postaje jedan deblji jorgan za hladnije noći, a po potrebi možete koristiti i samo jedan dio kada je toplije. Izuzetno praktičan model jorgana, koji vam omogućava da ga tokom ljeta možete češće prati kada se više znojite, jer imate dva dijela koje možete koristiti naizmjenično.

 

Vrste punjenja

 

Kvalitet i svojstva jorgana direktno zavise od vrste materijala kojim se puni. Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor jorgana, a sve modele možemo podeliti na dvije vrste punjenja: prirodno i vještačko punjenje.

 

I prirodno i veštačko punjenje imaju svoje prednosti i mane, u nastavku ćemo vam dati sve činjenice kako biste mogli lakše da donesete odluku.

 

Jorgan od prirodnih materijala

 

Prirodni materijali omogućavaju koži da diše, a rezultat toga je znatno smanjenje znojenja tokom spavanja. Ako želite toplije a tanje prekrivače, prirodno punjenje je vaš izbor. Prirodno punjenje obično se sastoji od perja i paperja, ali i od drugih prirodnih materijala kao što su svila, pamuk ili vuna.

 

Najbolji jorgan za zimski period svakako je od pačijeg paperja ili perja. Ovi jorgani su najboljeg kvaliteta i mogu trajati mnogo duže od bilo kog sintetičkog punjenja. Jako su lagani, ali sa velikom toplotnom izolacijom. Možete ih oprati i osušiti u mašini. Jedina situacija kada treba da ih izbegavate je ako imate problema sa alergijama ili astmom.

 

Ako ste u potrazi za ljetnjim jorganom od prirodnog materijala, razmislite o pamučnom jorganu. Zbog sposobnosti da upije čak i do 30% vlage koje izađe iz našeg tijela, samim tim tijelo se neće previše zagrijavati. Preporučujemo za osobe koje imaju problema sa alergijom.

 

Još jedan antibakterijski prirodni prekrivač je svileni jorgan. Svila omogućava regulaciju umjerene temperature tokom cijele noći, iako su u većini slučajeva jako tanki. Veoma je udoban, lagan i pruža idealne uslove za spavanje.

 

Vuneni jorgani su podjednako dobar izbor i za hladne noći, ali i za topliji period. Jorgan težine 350 g/m2 izrađuje se za ljetnji period, 600 g/m2 za zimu, dok je 500 g/m2 dizajniran za bilo koje doba godine. Vuna diše sa vama tokom zimskih dana, a ljeti upija vlagu vašeg tijela pa nećete osjećati vrućinu.

Jorgan od vještačkih materijala

 

Za razliku od prirodnog punjenja, jorgani od vještačkih vlakana imaju manju toplonu izolaciju. Ali su zato jeftiniji, jednostavniji za održavanje i pogodni za osobe sa alergijama i astmom.

 

Sintetička vlakna takođe imaju sposobnost upijanja vlage, ali u manjoj količini od prirodnih materijala. S obzirom na to da ima manju toplotnu izolaciju, za korišćenje tokom zimskih noći jorgani se pune većom gramažom. Ako volite teške jorgane, vještačko punjenje je dobar izbor za vas.

 

Prekrivači napravljeni od sintetičkih materijala se veoma lako peru u mašini na visokim temperaturama koje ubijaju grinje.

Dimenzije: jorgani za bebe, dječiji krevet ili francuski ležaj

 

Sada kada znate koji tip jorgana vam odgovara, potrebno je da odredite dimenzije u odnosu na krevet. Postoji veliki izbor različitih dimenzija dužine i širine jorgana. Takođe, potrebno je odrediti da li želite jorgan za jednu ili dvije osobe.

 

Kada birate jorgan za single krevet, pronađite onaj koji je minimum 20 cm duži od vaše visine i minimum 20 cm širi od širine vaših ramena. Tako ćete biti sigurni da vam se tokom noći neće smrznuti stopala ili ramena.

 

Pri izboru jorgana za francuski krevet, za dvije osobe, najbolje je da porazgovarate sa partnerom. U tom slučaju pronađite jorgan koji je minimum širine kreveta, a duži za 20 cm od najviše osobe. Ukoliko se vaši izbori razlikuju, najbolja opcija je kupovina dva odvojena jorgana za jednu osobu.

 

Kako oprati jorgan?

 

Gotovo svi jorgani iz naše ponude, bez obzira na vrstu punjenja, mogu se prati u mašini za veš na 60 stepeni. Peru se na višim temperaturama jer jedino tako možemo biti potpuno sigurni da smo se otarasili štetočina kao što su grinje.

 

Preporučuje se pranje minimum 1x godišnje, najbolje 2x, a nikako više od 4x godišnje. Čestim pranjem u mašini može doći do oštećenja i habanja jorgana.

Na našem lageru možete pronaći veći izbor jorgana ali i posteljine za jorgane. Pogledajte ponudu na našem web shop-u ili posjetite neku od naših prodavnica.

povezani proizvodi