Izaberite najbolje ljestve za vaše potrebe uz pomoć ovih savjeta

21.07.2022

 

Ljestve su alat bez kog gotovo ni jedan dom ili biznis ne može funkcionisati. Svako ima drugačije potrebe, nekome su potrebne manje a stabilnije i jednostavnije za rukovanje za kućnu upotrebu, a nekome veće a lakše za transport zbog posla.

 

Danas postoji veliki broj različitih modela ljestvi, razlikuju se po materijalu, broju djelova, visini, itd. Koliko god kupovina ljestvi izgledala jednostavno, savjetujemo da prije kupovine pročitate ovaj članak.

 

Najbolje ljestve su one koje ispunjavaju sve vaše zahtjeve i želje, a ovaj tekst će vam pomoći da pronađete ljestve po svojoj mjeri.

 

 

Kućne (sobne) ili profesionalne (molerske) ljestve

 

Prije nego što odete u prodavnicu potrebno je da se informišete detaljnije o ljestvima koje su prijedviđene za različite namjene. Takođe, odredite da li želite ljestve za povremenu kućnu upotrebu ili profesionalne za svakodnevnu upotrebu.

 

Kada tražimo kućne ili sobne ljestve uglavnom mislimo na male dvostrane ljestve koje imaju 2 ili više stepenika. Najtraženiji su modeli sa 2-4 gazišta, praktični za unutrašnju upotrebu. Ukoliko će vam biti potrebne i za povremenu spoljnu upotrebu, tu su modeli do 6-7 stepenika, uz pomoć kojih možete čak i komšije špijunirati.

Kućne ljestve su sasvim dovoljne za poslove u stanu ili kući kao što su krečenje, postavljanje zavjesa, zamjena sijalica, uzimanje predmeta sa visokih polica i ormara, pranja prozora, farbanje spoljnih djelova kuće, itd.

 

Ali ukoliko se bavite poslom koji se ne može obaviti sa zemlje, biće vam potrebne profesionalne ljestve. Zbog umora i naprezanja tokom rada koncentracija opada i u takvim okolnostima padovi su mogući. Zato tražite model ljestvi koji će pružiti maksimalnu stabilnost i zaštitu, a dodatna prednost je ukoliko izaberete dvodjelne ili trodjelne ljestve.

 

Pod pojmom molerske ljestve smatramo drvene dvostrane ljestve sa nekoliko gazišta. Majstori najviše njih koriste prilikom krečenja i farbanja, jer im omogućavaju da se kreću dok su na njima bez silaženja. Ako niste vješti u “hodanju sa ljestvima”, biće vam dobre i jednostrane aluminijumske ljestve.

 

Vrste i tipovi ljestvi

 

Ne morate se striktno držati podele na kućne i profesionalne ljestve, već kupite model koji će vam olakšati posao. Kako biste znali koje ljestve odgovaraju vašim potrebama i zahtjevima, morate znati koje sve vrste ljestvi postoje. U nastavku teksta predstavićemo sve podjele i tipove ljestvi.

 

Postoji nekoliko podela ljestvi, a delimo ih prijema:

  • materijalu: aluminijumske, drvene, fiberglas i čelične.
  • broju stranica: jednostrane i dvostrane.
  • broju djelova: jednodjelne, dvodjelne, trodjelne i teleskopske.

 

Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, samim tim pogodniji je za određene vrste namjena. Da li želite čvrste ali teške ljestve koje nećete moći tako lako transportovati? Ili vam je važnije da budu lake i sklopive zbog transporta, ali da morate malo više voditi računa kada ih koristite?

 

 

Aluminijumske, drvene, fiberglas i čelične ljestve

 

Aluminijumske ljestve su danas možda i najpopularnije. Benefiti koje ovaj model donosi zaslužni su za tako veliku potražnju. One su prije svega jako lake tako da ih jednostavno možete prenositi bez dodatne pomoći, dosta su lakše od čeličnih i drvenih modela.

 

Proizvode se u različitim oblicima (jednostrane, dvostrane, dvodjelne, trodjelne, itd), a koji god model da izaberete jako malo prostora će vam zauzeti. Aluminijumske ljestve su izdržljive, otporne na rđu i vremenske uslove. Dakle, možete ih čuvati na otvorenom bez štetnih efekata, a pritom su i jako pristupačne. Mana - provode struju.

Drvene ljestve predstavljaju najstariji model koji se koristi vekovima unazad. Zbog male cijene drveta ovaj model je daleko najpristupačniji. Zovu ih još i molerske ljestve jer su popularne među molerima, pomoću njih se lako mogu kretati kroz prostor prilikom krečenja.

 

Ukoliko su napravljene od kvalitetnog drveta mogu biti jako stabilne i dugotrajne, isto kao i aluminijumske. Mana je što su teške pa nisu praktične za česte transporte, zato su popularne kod manjih preduzeća gdje se koriste u određenoj prostoriji.

Fiberglas je najnoviji materijal u industriji proizvodnje ljestvi. Ova vrsta ljestvi ima zanimljive karakteristike - otporne su na vlagu i koroziju, ne provode toplotu i struju, dugotrajne su i savršene za kućnu i poslovnu upotrebu. Ipak, teške su i komplikovane za upotrebu ako nemate dodatnu pomoć.

 

Čelične ljestve su veoma bezbjedne za upotrebu čak i u teškim uslovima. Zbog toga su čelične ljestve najomiljenije kod većine profesionalaca kojima su potrebne ljestve u svom poslu. Čelik je najizdržljiviji materijal za ljestve, ali ova vrsta ljestvi nije idealan izbor za kućnu upotrebu.

 

 

Jednodelne, dvodjelne, trodjelne i teleskopske ljestve

 

Podjela prema broju djelova je jedna od najbitnijih podjela ljestvi. Svaki od ovih modela namijenjen je određenim vrstama poslova i za određene grupe ljudi.

 

Jednodelne ljestve su praktično prvi model koji je izmišljen prije mnogo godina. To su klasične ljestve koje su fiksne, imaju određeni broj stepenika. Da bi mogli da ih koristite potrebno je da ih naslonite na čvrstu i stabilnu površinu.

Dvodjelne ljestve su moderniji modeli koji su samostalni, u obliku slova “A”, tako da nije potrebno da ih naslanjate. Najviše su zastupljene pri kućnoj upotrebi jer su pogodne za upotrebu bez dodatne pomoći. Postoje manji modeli sa 2-3 stepenika, ali i veći sa preko 5 stepenika. Određeni modeli imaju stepenike samo sa jedne strane, a možete pronaći i dvostrane modele.

Trodjelne ljestve su više profesionalne, jer predstavljaju nadogradnju dvodjelnih modela. Ovaj model je takođe u obliku slova “A”, samo što imaju još jedan dodatak koji produžava visinu ljestvi. Pogodne su za majstore koji imaju različite potrebe.

Teleskopske ljestve su takođe namijenjene za profesionalnu upotrebu. One predstavljaju nadogradnju jednodjelnih modela, nisu fiksne već možete podešavati potrebnu visinu. Koriste ih majstori koji poslove obavljaju na većim visinama.

 

 

Jednostrane i dvostrane ljestve

 

U zavisnosti od najčešće namjene i broja ljudi koji koriste ljestve u isto vrijeme, možete se opredijeliti za jednostrane ili dvostrane ljestve.

 

Jednostrane ljestve su vrsta dvodjelnih ljestvi koje imaju stepenice sa jedne strane, dok sa druge strane nemate mogućnost penjanja. Najčešće se koriste pri kućnoj upotrebi, a mogu se naći manji modeli sa 2-3 stepenika, ali i veći modeli sa 6-7 stepenika. Na vrhu imaju manju platformu koja se koristi za postavljanje alata.

Dvostrane ljestve možete pronaći sa i bez platforme na vrhu, one su takođe vrsta dvodjelnih ljestvi. Ovakav model posjeduje stepenike sa obje strane, tako da ih u isto vrijeme mogu koristiti dvije osobe. Kao što smo već spomenuli, moleri najčešće koriste dvostrane ljestve od drveta zbog kretanja, jer mogu zakoračiti sa obje strane ljestvi.

 

 

Kako izabrati odgovarajući model ljestvi?

 

Sada kada imate sve potrebne informacije i podjele ljestvi, potrebno je da napišete spisak vaših zahteva i odredite koji model zadovoljava sve ili bar većinu stavki. Prije odlaska u prodavnicu odgovorite na sledeća pitanja:

  • koja visina ljestvi vam je potrebna za najčešće poslove,
  • da li je je bitnije da budu lakše za transport ili teže zbog stabilnosti,
  • gdje ćete ih čuvati i da li je presudno da zauzimaju što manje mjesta,
  • da li ćete ih uvijek koristiti tako što ćete nasloniti na stabilnu površinu ili su vam ipak potrebne dvodjelne ljestve.

 

Da vas vaša visina ne bi sputavala u obavljanju poslova, nabavite ljestve po mjeri iz naše ponude sa sajta. Ukoliko imate dodatnih pitanja budite slobodni da nas kontaktirate ili posjetite našu prodavnicu i posavjetujete se sa prodavcem.

povezani proizvodi