Gdje kupiti novogodišnju jelku

29.11.2022

Kupovina novogodišnje jelke nije stvar na koju se odlučujemo svake godine, zato dobro razmislite i odlučite kako želite da vaša jelka izgleda. Jednom kada kupite odgovarajuću i kvalitetnu jelku može vam trajati godinama.

 

Najčešće se kupuje kada u domu nemate ni jednu ili kada želite da imate više jelki u različitim prostorijama. A u takvim situacijama uvijek se postavlja pitanje gdje kupiti novogodišnju jelku?

U našoj ponudi na online shopu imate ponudu različitih vrsta jelki, a u ovom tekstu saznajte kako je došlo do tradicije kićenja jelke i kako da izaberete odgovarajući model.

 

Značenje novogodišnje jelke

Za početak, ukoliko niste do sada znali, želimo da vam objasnimo značenje novogodišnje jelke. Saznajte kako je došlo do tradicije ukrašavanja jelki u domovima.

Postoje dvije legende kako je došlo do pojave kićenja jelke. Prva legenda kaže da su Rimljani za novogodišnju noć odlazili u šume, sjekli mlade jele i donosili kući. Na taj način su obilježavali početak nove godine, a drvo im je bilo podsjetnik da će zima proći i doći proljeće. Druga legenda kaže da su se ispred pećine u kojoj je rođen Isus Hrist nalazila tri drveta koja su za njegovo rođenje darivala: keder mirišljave iglice, bor šišarke, dok jela nije imala plodove. Anđeo čuvar je tada poklonio zvijezdu s neba koju je jela darivala Isusu.

 

Bilo kako bilo, prvi zvanični podaci o ukrašavanju jelke u domovima pojavljuju se u 16.vijeku u Njemačkoj. Tada su jelke kitili voćem, kolačima i raznim ukrasima koje su imali u kući. Kasnije se ovaj ritual širio među moćnim ljudima, a vremenom i u sve domove širom svijeta. Danas se jelka kiti u svim domovima na svim kontinentima.

 

Vještačke novogodišnje jelke - Kako izabrati?

 

Danas su pravu jelu zamijenile vještačke novogodišnje jelke koje predstavljaju investiciju na duži vremenski period. Materijal i način izrade vještačkih jelki se godinama usavršavao, tako da je danas ponuda zaista velika.

 

Prvo odredite visinu jelke, da li želite mini ili veliku jelku? Najviše jelke u našoj ponudi su 300 cm i za njeno postavljanje potreban je veći prostor u domu. Ukoliko nemate previše slobodnog prostora, pogledajte manje modele od 120 - 150 cm koje možete postaviti i na neki predmet kako vam ne bi smetala.

 

Zatim izaberite boju i sam izgled jelke. Nekada su postojale samo klasične zelene vještačke jelke, ali danas je izbor veći:

  • različite nijanse zelene boje,
  • bijele jelke,
  • zelene sa bijelim vrhovima iglica,
  • sniježne jelke (imitacija snijega na zelenoj jelci).

Obratite dodatno pažnju na kvalitet materijala od kojih je izrađena. Ukoliko ste se odlučili za velike jelke od 2 m, one koje dolaze sa metalnim postoljem su dosta stabilnije. Za razliku od plastičnog postolja, smanjuje se mogućnost obaranja. Ovo je jako važno ukoliko imate malu djecu koja umiju da budu nestašna i radoznala.

 

Ukrašavanje novogodišnjih jelki

 

Prije same kupovine isplanirajte izgled okićene jelke, jer način ukrašavanja može uticati na izbor odgovarajućeg modela jelke.

 

Kako bi krajnji rezultat okićene jelke bio savršen, najbolje je da pogledate primjere već okićenih jelki i potražite vama najljepši način ukrašavanja. Na internetu imate savršene primjere ukrašavanja kombinovanjem 2 boje ili potpuno različitim bojama i novogodišnjim ukrasima, da bude što šarenije.

Kada budete imali sliku kako ćete ukrasiti novogodišnju jelku, biće vam jednostavnije da izaberete odgovarajuću veličinu i boju jelke.

 

Jeftine novogodišnje jelke

 

Na našem online shopu pogledajte jeftine novogodišnje jelke, ponuda je šarenolika. Pronađite odgovarajaću visinu jelke od 120 – 220 cm, sa plastičnim ili metalnim postoljem, sa ili bez bijelih krajeva iglica, potpuno zelene ili sa imitacijom snijega.

Pored jelki pogledajte još lampice i ukrase za jelke. Pomoć pri izboru možete potražiti online, pozivom na telefon ili porazgovarajte sa našim prodavcima na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

povezani proizvodi