Da li je zdravo kuvati u ekspres loncu

15.12.2022

Bez obzira na to da li se kuvanjem bavite profesionalno ili kuvate samo za svoju porodicu, ekspres lonac može biti jako koristan. A najčešće pitanje koje se postavlja kada se ova posuda spomene je da li je zdravo kuvati u ekspres loncu?

 

Nećemo vas držati u neizvjesnosti i pustiti da odgovor tražite u nastavku teksta, odgovor je DA. Ali zato u nastavku saznajte zašto je ekspres lonac tako koristan, kako se koristi i da li se isplati ulaganje u kupovinu ovakve posude.

 

 

Kuvanje u ekspres loncu

 

Za one koji ne znaju, ili nisu sigurni, za početak objasnićemo kako uopšte funkcioniše ekspres lonac. Gotovo svi znamo da radi pod pritiskom, ako ste nekada vidjeli snimak ili uživo gledali kuvanje u ovoj posudi, sigurno ste pomislili da će eksplodirati.

Para koja izlazi tokom kuvanja putem ventila spriječava eksploziju lonca pod velikim pritiskom, tako da ukoliko su ventili ispravni ekspres lonac je potpuno bezbjedan. Na ventilima se nalaze dva prstena, kada dođe do prvog prstena znamo da je dostigao minimalnu temperaturu, a kada dođe do drugog znači da je postignuta maksimalna temperatura.

 

Kuvanje u ekspres loncu vrši se pomoću pare. Zahtijeva minimalno vode, od 1 – 3 dl, koja brzo proključa i na toj pari se hrana kuva. Tokom kuvanja mora biti sve vrijeme zatvoren, tako da ne možete vidjeti koliko je obrok skuvan. Morate istražiti koliko je optimalno vrijeme kuvanja u ekspres loncu za određene namirnice i trudite se da to vrijeme ispoštujete, kako bi sve bilo kako treba.

 

 

Da li je ekspres lonac bezbjedan?

 

Moderni ekspres lonci su potpuno sigurni, jer imaju nekoliko sistema bezbjednosti. Prije svega posjeduju osigurače koji spriječavaju otvaranje lonca tokom kuvanja. Druga stvar, imaju po dva ventila.

 

Prvi ventil je glavni i on je aktivan tokom kuvanja. Ukoliko se slučajno desi da se zapuši, postoji rezervni ventil koji će se aktivirati i regulisati isparavanje. Tako da ukoliko je lonac ispravan i vi ste potpuno bezbjedni.

 

Prednosti i mane ekspres lonca

 

Način pripreme obroka u ekspres loncu ima razne benefite zbog kojih se kupovina potpuno isplati, gledajući na duže staze. Najvažnije prednosti ekspres lonca su:

 • jednostavno korišćenje,
 • zdrava priprema obroka,
 • kratko vrijeme pripreme,
 • ušteda električne energije.

 

Ne morate biti profesionalnci u kuvanju da biste mogli da koristite ekspres lonac. Priprema obroka je vrlo jednostavna, samo pratite uputstvo kako zatvoriti i na kojim izvorima toplote se može koristiti. Način funkcionisanja pripreme u ovoj posudi omogućava potpuno zdravu pripremu jela. Zbog male količine vode svi nutrijenti iz namirnica će ostati, nećete ih odstraniti nakon što ih procijedite.

Možda i glavni razlog zašto ga mnoge žene kupuju je vrijeme pripreme obroka. Zbog raznih obaveza i nestrpljenja ukućana priprema ručka je maksimalno skraćena na ovaj način. U odnosu na klasičnu pripremu vrijeme je i do 4 – 5 puta kraće. Samim tim smanjuje se i potrošnja struje.

 

Jedina stvar koju možemo okarakterisati kao manu je što morate naučiti nov način pripreme. Zbog daleko kraćeg vremena kuvanja i nemogućnosti da jelo pogledate i probate prije nego što se kuvanje završi, morate naučiti tačno vrijeme pripreme svakog obroka.

 

 

Kako koristiti ekspres lonac?

 

Ukoliko do sada niste imali prilike da se sretnete sa kuvanjem u ekspres loncu, kroz nekoliko koraka objasnićemo vam kako se koristi:

 • u lonac sipate 2 – 3 dl vode;
 • dodajte namirnice i zatvorite posudu;
 • na ventilu izaberite odgovarajući pritisak u zavisnosti od vrste namirnica;
 • uključite ringlu na najveću temperaturu i stavite lonac;
 • kada iz ventila krene para, smanjite temperaturu na najmanji stepen;
 • tada uključite tajmer, vrijeme kuvanja uglavnom imate u uputstvu ili potražite na internetu;
 • kada se kuvanje završi sklonite ga sa ringle i oslobodite pritisak;
 • zatim otvorite poklopac i izvadite namirnice.

 

Klasični ili električni ekspres lonac?

 

Sve oko nas napreduje velikom brzinom, pa tako i ekspres lonci. Nekada su na tržištu bili samo klasični koji su se koristili na svim vrstama šporeta bez obzira na to da li su na plin, električni, indukcijski, itd.

 

Ali sada je tu i naprednija verzija, odnosno električni ekspres lonci. Funkcionišu kao i svi drugi električni uređaji tako što se priključe na struju i sami odrađuju svoj posao, bez šporeta.

Jesu skuplji ali su i praktičniji. Imaju dosta dodatnih funkcija, a možda najvažnija je tajmer. Možete sami podesiti vreme kada da krene sa kuvanjem i kada se kuvanje završi sam će se isključiti. Nema ispušatanja pare kao kod klasičnog modela, zato ne morate motriti tokom kuvanja.

 

Ekspres lonci različitih zapremina

 

Još jedna razlika u ponudi je u zapremini. Kupovina ekspres lonca je dugotrajna investicija, zato dobro razmislite za koliko osoba ćete najviše pripremati ručak u budućnosti. U zavisnosti od broja osoba biće vam potrebna određena zapremina.

 

Kako bismo vam olakšali odabir, iznijećemo iskustva korisnika o veličini ekspres lonca u odnosu na broj ukućana:

 • za 2 osobe 4 l;
 • do 4 osoba 6 – 7 l;
 • do 6 osoba 8 - 9 l.

 

Ukoliko i dalje niste sigurni koji model će vama najviše odgovarati, slobodno nas kontaktirajte ili posjetite neku od naših prodavnica. A prije toga, pogledajte ponudu na našem webshop-u.

 

povezani proizvodi